Biografi for: Charles Christian Lauritsen

Kirkebog Holstebro sogn. Opsl 10
1892. Født 4 April 1892 Holstebro Sønderlandsgade 416, Chaels Christian Lauritsen. Søn af Savmøller Thomas Lauritsen og Hustru Mette Marie Nielsen, 24 Aar. Holdestebro, Sønderlandsgade 416. Døbt 10 April 1892 af Sognepræsten i kirken. Faddere: Arbejdmand Ole Lauritsen og Hustru Karen Lauritsen, Holstebro. Smed Søren Jensen og hustru Petrine Jensen, Holstebro.

Afrejser til USA 13 juli 1916 med S.S. United States, ankommet til New York 25 juli 1916.
Kilde: Ellis Island

1930 Charles C Lauritsen in the 1930 United States Federal Census
Name: Charles C Lauritsen. Birth Year: abt 1892. Birthplace: Denmark. Marital status: Married. Relation to Head of House: Head. Home in 1930: Pasadena, Los Angeles, California , USA. Street address: South Chester Avenue. Home Owned or Rented: Rented. Radio Set: No. Lives on Farm: No. Age at first Marriage: 24. Attended School: No. Able to Read and Write: Yes. Father's Birthplace: Denmark. Mother's Birthplace: Denmark. Language Spoken: Danish. Immigration Year: 1916. Naturalization: Naturalized. Able to Speak English: Yes. Occupation: Teacher. Industry: College. Class of Worker: Wage or salary worker. Employment: Yes.
Household Members: Charles C Lauritsen 38, Sigrid Lauritsen 38, Thomas Lauritsen 14.

KRAKs Blå Bog 1957.
LAURITSEN Charles C professor, fysiker. K.p.p.; f. 4/4 1892 i Holstebro; søn af savværksejer Thomas Lauritsen (død 1903) og hustru Mette Marie f. Nielsen; gift (21/5 1915) m. læge Sigrid L., f. 31/5 1891 i Flynder, datter af gårdejer N Chr. Henriksen og hustru Sofie Dorothea f. Petersen.
Eksamen som bygningskonstruktør i Odense 1911; på kunstakademiets arkitektskole til 1913 og derefter på billedhuggerskolen; udvandrede til Amerika 1916; arbejdede som tegner og arkitekt og senere efter uddannelse på teknisk aftenskole i Boston som radioing.; studerede ved California Institute of Technology fra 1926; tog doktorgraden 1929; assistent ved institutets fysiske laboratorium 1927; assistant professor 1930; associate professor 1931; professor fra 1935.
Medl. af American Philosophical Society 1954.
Har konstrueret et røntgenrør til 1 mill. volt og foretaget undersøgelser vedr. røntgenstråler og er leder af Kellogg Radiation Laboratory til patientbehandling med røntgenstråler; har endv. foretaget undersøgelser vedr. kunstig radioaktivitet, Udenl. orden: A.F.M. Adresse: California Institute ot Technology, Pasadena, Cai., USA.

I 1953 blev han på Niels Bohrs foranledning kommandør af Dannebrog.

Anmeldelser af "Danskeren bag bomben".
Af Jens Holsøe, Politiken
Han deserterede fra militærtjeneste, var efterlyst i syv år af politiet, men endte med kors og bånd og stjerner.
En fantastisk historie om en stædig jyde, der stak af til Amerika med sin elskede, blev professor, udviklede moderne våben under Anden Verdenskrig og var med til at fremstille de første atombomber. Hvem kan sætte musik til den fortælling eller lave en film? Tænker man, når sidste side er vendt.
Væk hjemmefra.
Det er journalisten Knud Jakobsen, der opdagede, at en danskamerikansk professor og opfinder, Charles Christian Lauritsen, stammede fra Holstebro, og som har samlet brikkerne til et spændende puslespil om en utrolig skæbne.
Charles eller Charlie, som han blev kaldt af alle, høj og lav, blev født i 1892, kom ud af skolen efter syv år og blev tømrerlærling. Han gik på teknisk skole, var også en tur rundt om Kunstakademiet, men blev så indkaldt til militæret og under Første Verdenskrig genindkaldt til sikringsstyrken nord for København.
Her lå han en periode, gik vagt og gravede skyttegrave og blev så hjemsendt nogle måneder for igen at blive indkaldt. Det var ikke noget for den foretagsomme unge mand. Han stak af til Amerika, byggede en husbåd på en sø i Florida og fik sin elskede Sigrid og sønnen Tommy over efter nogle måneder.
Han klarede sig fint. Han var fiks på fingrene og havde talent for fysik, begyndte at bygge radioer, og efter nogle år landede den lille familie i Californien.
Her startede eventyret for alvor, da han blev optaget på Caltech, Californiens tekniske universitet, noget han slet ikke var kvalificeret til, men han fik læst sig op og fik både en BA og en ph.d. i fysik i løbet af to år. Et par år senere var han professor.
Med i inderkredsen.
Han kastede sig over dele af den grundforskning, som fører frem mod en atombombe, men sideløbende var han en Ole Opfinder, der konstruerede raketter, detonatorer og andet ?legetøj?, der indgik i våbenindustrien. Først og sidst var han en praktisk mand, der fik tingene gjort.
Det amerikanske forsvar, især flåden, brugte Charles Lauritsen som en vigtig rådgiver, og under Anden Verdenskrig blev han en nøgleperson i hele den gigantiske våbenproduktion, hvor opfindelser og udvikling på Caltech kanaliseredes ud i industrien i et tempo, der overgik de flestes fatteevne.
Fysikeren Charles blev gode venner med Niels Bohr, han rejste frem og tilbage til England for at koordinere våbenudviklingen, og i det sidste år af krigen var han med i inderkredsen omkring Robert Oppenheimer omkring bygningen af de første atombomber.
Herhjemme er Charles Lauritsen vist helt ukendt uden for kerne- og strålefysikeres univers, men i USA er han et stort navn blandt forskere, og et krater på Månen er opkaldt efter ham.
Listen over hans æresbevisninger er alenlang og inkluderer et dansk kommandørkors, vistnok eneste gang uddelt til en person, der var efterlyst af politiet i syv år, efter at han deserterede til USA i 1916.
Knud Jakobsen har gravet dybt i et omfattende kildemateriale og talt med Charles Lauritsens efterkommere, og det er blevet et levende portræt af en højst speciel personlighed og samtidig en demonstration af den amerikanske drøm, hvor man kunne komme helt til tops trods en beskeden baggrund.